Український інститут спільно з проєктом «Їжакультура», яке спеціалізується на книгах з історії гастрономії в Україні, створили видання про українську кулінарну дипломатію «Україна: їжа та історія».
Книга «Ukraine: Food & History / Україна. Їжа та історія» через кухню розповідає про побут, географію, природу, звички, світогляд і традиції України, міграцію та історію співжиття на її території різних народів і культур. Кухня та їжа давно стали частиною культурологічних студій, і цей напрям досліджень активно розвивається і в Україні. Тому до проєкту залучили провідних дослідників цієї теми.
Шеф-кухарі з різних куточків України підготували набір різноманітних рецептів страв, які представляють українську кухню як «живу» кухню: вони протестовані чи спеціально розроблені шеф-кухарями, аби їх смак, вигляд та структура відповідали найкращим сучасним технікам кулінарного мистецтва, з акцентом на якості та натуральних продуктах.
До створення книги долучилися провідні науковці та кухарі: Олена Брайченко, Ігор Лильо, Владислав Попков, Віталій Гуралевич, Оксана Задорожна, Марина Гримич, Ярослав Артюх, Віталій Резніченко, Денис Комаренко, Олена Жаботинська.
Цього року книга доступна у форматі онлайн англійською та українською мовами. Друковані примірники з'являться у 2021 році.