Програма

Напрям діяльності:
Мистецькі програми

Сектор діяльності: Візуальне мистецтво

Ukraine Everywhere — це міждисциплінарна програма Українського інституту, яка через онлайн-проєкти розповідає про внесок України до світової культури.

Мета програми — доступно представити іноземцям українські явища та імена, що залишили слід у світовій культурі, але не завжди відомі за кордоном як українські. Це повертає їм належну атрибуцію 'Made in Ukraine', а також вписує українську культуру у світовий контекст.

У 2020 році Український інститут провів конкурс на створення онлайн-проєктів з візуального мистецтва. Було отримано 27 заявок, серед яких обрано 4 переможці: «60. Втрачені скарби» — анімаційний проєкт про українських художниць-шістдесятниць; «Харківська школа фотографії: від радянської цензури до нової естетики»; «UA View» — інтерактивна карта світу, що розповідає про спадок видатних українських художників; «The Fantastic Adventure through Art History of Ukraine» — історія українського мистецтва від 1920 до 2020, розказана у формі інтерактивної гри.

Харківська школа фотографії: від радянської цензури до нової естетики

Онлайн-платформа, що знайомить із Харківською школою фотографії — важливим явищем українського мистецтва від 1970-х років до сьогодення. Проєкт пропонує іноземному читачеві новий погляд на Україну та її художній контекст, розкриває історію боротьби з радянською «естетичною монополією», а також показує вагому роль мистецтва у виході суспільства за межі тоталітарної матриці мислення. Ресурс є цікавим як для фахової аудиторії, так і для широкого кола людей, які цікавляться темами тоталітарного спадку, пошуком нових форм художнього висловлювання, переосмисленням творчої естетики. Портал складається із галереї фотографій та кураторських текстів.

Публічний запуск проєкту: весна 2021

Організатори проєкту: PR-аґенція «Bagels & Letters», VASA Project.

#UkraineEverywhere — це ще й Ukraine in different ways, відмінна від безпечного калинового дискурсу рафінованих хорів, який лише ізолює нас, екзотизує. Нам так важливо говорити зі світом про те, якими ми є насправді. І те, що державна інституція підтримує проєкт-розповідь про такі явища, як Харківська школа фотографії, видається мені свідченням фантастичних змін, які відбулися в нашому суспільстві і які ми не маємо права втратити.
Іванна Скиба-Якубова, керуюча партнерка агенції Bagels & Letters, менеджерка проєкту «Харківська школа фотографії: від радянської цензури до нової естетики»
60. Втрачені скарби

Через анімацію та інтерактивну гру проєкт розповідає про п'ятьох українських художниць-шістдесятниць — Аллу Горську, Любов Панченко, Людмилу Семикіну, Галину Севрук та Галину Зубченко, які відіграли значну роль у розвитку не лише української, а й світової культури. Шістдесятників часто представляють як героїв-мучеників, натомість «60. Втрачені скарби» прагне показати їх з іншого боку — не лише героїнями, а й хуліганками у мистецтві, які не підкорялися нудним стереотипним образам, притаманним радянському мистецтву, були молодими, освіченими, стильними та творчими людьми з власним світобаченням і смаком. Вони зробили внесок у відновлення незалежності України, оскільки продовжували творити, не зважаючи на постійний страх перед покаранням та боротьбу із системою. Аби донести правдиві факти не лише із життя мисткинь, а й із історії України, робота над проєктом проводилась у тісній співпраці з науковцями.

Дивитися проєкт: www.treasures.ui.org.ua

Організатор проєкту: Громадська спілка «Українська анімаційна асоціація»

Для нас було важливим познайомити не лише українців, але й світову спільноту зі скарбами мистецтва, які були створені ще у 60-х роках, але й досі не відомі широкому загалу. Та лише ініціативи від анімаційної асоціації не достатньо без потужного партнера, і ми отримали підтримку програми Ukraine Everywhere Українського інституту, завдяки якійу був втілений проєкт. Проєкт «60. Втрачені скарби» розказує про українських мисткинь, їхнє життя та творчість, а формат арт-гри не лише привертає увагу, а й зацікавлює глядача зануритися у гру та світ цих неймовірних художниць.
Софія Розуменко, кураторка проєкту «60. Втрачені скарби»
The Fantastic Adventure through Art History of Ukraine

Онлайн-виставка у форматі гри, де кожен користувач обирає власний шлях просування інтерактивним алгоритмом та формує власне бачення розвитку українського мистецтва. Глядач грає роль митця, який трансформує суспільні явища та політичні події у твори мистецтва. Виставка представляє українських художників, у чиїх роботах конструюються альтернативні, фантастичні, спекулятивні реальності: минулого, теперішнього або майбутнього. Художні роботи, представлені на віртуальній виставці, створені від 1920-х до сьогодні.

Організатор проєкту: Кураторське об'єднання OK Projects

Кураторки: Ксенія Малих, Валерія Шиллер

Програмна розробка: Photinus Studio

Ілюстратор: Даніїл Ревковський

Комунікації: Департамент діджитал просування агенції BILESUHE

Гра «Фантастична пригода історією українського мистецтва» це, з одного боку, новий спосіб поглянути на шлях розвитку мистецтва України, а з другого — формат, який відповідає сучасним запитам пізнання. Алгоритм, за яким працює гра, спонукає гравців критично осмислювати історичні події та їх вплив на художнє життя. Тексти для гри створені кращими експертами з сучасного українського мистецтва та адаптовані для міжнародної (англомовної) аудиторії. Втілення таких проєктів, які об'єднують навчальну та популяризаторську функції, можливі тільки за партнерства з інституцією, яка прагне якісної презентації українського мистецтва серед професійної міжнародної аудиторії. Український інститут — не тільки надійний партнер, але й ідейний натхненник та експерт високої професійності.
— Ксенія Малих, мистецтвознавиця, дослідниця сучасного мистецтва, кураторка
UA View

Інтерактивна карта української культури, що не обмежується кордонами країни. Проєкт демонструє мистецький слід, який залишили українські художники на світовій мапі. Через архівні фото, відео, зображення художніх творів він розповідає історії, що пов'язані із конкретними локаціями. Користувач починає свій шлях з місця, де перебуває у реальному часі, і рухається траєкторіями українських митців по всьому світу.

Завдяки UA View можна дізнатися, наприклад, у яких місцях бував Олександр Архипенко в Парижі, чому навчав у власній Школі мистецтв у Берліні і який слід залишив у Чикаго. Натискаючи на мітки, глядач дізнається, що розповідають мистецькі твори відомих українців про різні країни, міста та регіони.

Публічний запуск проєкту: весна 2021

Організатор проєкту: ГО «Музей сучасного мистецтва»

Команда проєкту: Лідія Аполлонова, Ольга Балашова, Валентина Клименко, Ілля Заболотний

Програма Українського інституту Ukraine Everywere дала нам можливість подумати про українську культуру з іншої перспективи. Змінити напрям думки, ретроспективно побачити ключових діячів української культури як акторів світового мистецького процесу. Нам випала унікальна можливість дослідити конкретні історії життя українців, які в різний час жили і творили за кордоном та розповісти про них жителям цих країн.
Ольга Балашова, мистецтвознавиця, Голова громадської організації «Музей сучасного мистецтва»